| FENG SHUI -- | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
lejla
Broj komentara : 250 Age : 42 Mjesto : Amerika Registration date : 2008-02-20
| Naslov komentara: FENG SHUI -- Mon Mar 10, 2008 11:42 pm | |
| Kod Feng Shui sam naisla na jednu informacija sto mislim da je usko povezana sa nasom kulturom NE spavaj pored prozora, pogotovo sa glavom ispod prozora | |
|
| |
suncica
Broj komentara : 150 Age : 49 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-20
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Wed Mar 12, 2008 12:54 am | |
| već godinama hoću malo više da saznam o tom feng shui-ju i sve mi se vrijeme izvuče pa nikada... ako ti je to polje interesovanja mogla bi još neki "tip" prepisati | |
|
| |
Luna Admin
Broj komentara : 156 Age : 38 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-18
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Wed Mar 12, 2008 3:56 pm | |
| ja bih voljela stan namjestiti po fenh shui pravilima... | |
|
| |
jale
Broj komentara : 207 Age : 45 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-20
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Wed Mar 12, 2008 6:50 pm | |
| ja bi voljela imati novaca da sve napravim po FS jer sam se u par stvari onako laicki napravljenih u stanu uvjerila da funkcionise. najbolje se pokazalo generalno ciscenje "svih coskova" posebno u dijelu stana koji je "porodica" i dijelu "zdravlje". moram priznati da se pokazalo kao super stvar jer je od tada sve mnogo manje "zapetljano" ako se to tako moze reci | |
|
| |
lejla
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Wed Mar 12, 2008 7:04 pm | |
| Jale - sigurno! Stvarno ima smisla.. Ehh sad mene neke male stvari nerviraju koje necu sprovoditi kao neki viseci kristali kod vrata i kojekakve djidje... Kuhinja- je bogatstvo (wealth) i ona je najvazniji prostor u kuci. S tim, mora biti koristena cesto jer vatra je ustvari bogatstvo. Kuhinja mora biti prolazna, znaci kad bi puko vjetar/energiju po kuhinji, moze li nesmetano da prodje? Spavaca soba ( )- Vrata od spavace sobe nebi smjela udarati na krevet, a posebno krevet nesmije biti u liniji vrata kao kad otvoris vrata od sobe a tacno ispred stoji krevet recimo noge prema vratima. Najbolje je krevet sakriti izmedju zidova. Ako je raspored malo tezak kao recimo vecina stanova i soba u Bosni koje su uzasno male moze se kupiti onaj (sto ja zovem Kineski zid haha)... To je mala pregrada koja izgleda kao velika lepeza na tri dijela (znate u filmovima kad se neko presvlaci iza onog papirnog a sve se vidi.. eh to je to. To znaci treba staviti i poprijeciti energiji koja dolazi od vrata da udara na krevet. Boje isto tako koje su savrsene za spavacu sobu su pastelne boje iako je boja breskve NE preporucena jer skakilja prevaru medju partnerima. Sve i jedan dio kuce mora izgledati polu prazan (po nasim standardima jer stvarno sve zivo cuvamo jos pogotovo sindrom-rat)... znaci opet ta energija koja mora nesmetano da prolazi kroz sve glavne dijelove kuce a bogami i male dijelove = ormar, kupatilo, ostava, balkon i COSKOVI sto rece jale. | |
|
| |
Dida
Broj komentara : 76 Age : 48 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-26
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 12:46 am | |
| Sta se podrazumijeva pod tim "ciscenjem coskova" zivo me interesuje, uputite neuku | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 2:06 am | |
| dida, recimo ciscenje balkona ili terasa i to u potpunosti. nema starih stvari i stvari tipa "moze mi zatrebati"; ciscenje ormarica u kupatilu, ciscenje polica u kuhinji, ormarica sa cipelama, ladica sa raznim stvarcicama. znaci bacanje svega sto nisi upotrijebila zadnjih 12 mjeseci. a ono sto sam ja licno izbacila iz kuce a imala sam toga u vecim kolicinama jesu suhe ruze. skupljala sam to godinama, raznih velicina, boja, oblika, sve fino uredno osusene, lakirane... ma divota. a onda procitam da je to "mrtvi" dio kuce i da to treba izbjegavati. meni su stajale u dijelu sobe koja je u poziciji "posla i karijere" i ne znam da li da to vezem ali cim sam ih pobacala, sve je krenulo bukvalno s mrtve tacke nakon 7 godina. promijenila sam posao i postala sretnija i zadovoljnija... valjda sam dobro opisala | |
|
| |
lejla
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 2:17 am | |
| Opa, imam i ja ruze susene u kuhinji... Jale, vidim da znas detalje o feng shui - de malo nam udijeli sta sve jos moze biti ta mrtva energija? A koji dio kuce je karijera??? Posto moja nikako da krene... | |
|
| |
Dida
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 12:59 pm | |
| Ja bih definitivno trebala uraditi generalnu čistku u kuci, narocito tih sitnica koje mi stoje godinama i nikako da odlucim da ih se konacno rijesim. Cesto pomislim kako bih najvise volila da mogu nekako dici cijeli stan i sve komplet istresti iz njega i polako vracati samo ono sto mi stvarno treba... Jale hajde nam pls napisi i koji je koji kut u kuci (porodica, karijera...) Imam jos tri mjeseca do posla i mogla bih se konacno zadati i izbaciti višak. | |
|
| |
kikiriki
Broj komentara : 85 Age : 48 Mjesto : sarajevo Registration date : 2008-02-22
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 1:51 pm | |
| Znaci, Jale, cekamo vise detalja o principima feng shui-ja. Cim je malo sunce ugrijalo i mene je uhvatila ponovo potreba za preuredjenjem zivotnog prostora (tzv. sindrom gnijezdjenja) makar se radilo samo o farbanju zidova radi dezinfekcije, a bogami i estetike. Slazem se sa nespavanjem direktno ispod prozora (ubi propuh ), sa ciscenjem svih coskova i izbacivanjem starih stvari i odjece koju duze ne koristimo. Iako je nas stan poprilicno funkcionalan, ipak bih voljela cuti par novih korisnih savjeta. | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 2:17 pm | |
| ispadoh ja strucnjak postoji mapa sa tim zonama pa se na tlocrt bilo koje prostorije ili cijelog stana nasloni i tako se odredjuju koja je zona stana za sta. znaci FS je primjenjiv i na stan ali i na pojedinacnu sobu ili cak na radni sto. moram se potruditi to da pronadjem ali mislim da sam to vidjela u casopisu moj dom kod nas. nisam sigurna ali dacu sve od sebe da vam dam linkove. znam da recimo za zonu novca treba staviti nesto bogato (zlato, bilo kakvo vrijedno parce) da u dijelu gdje je ljubav, brak, veza treba staviti nesto u paru (dva cvijeta, dvije figure itd) ali da ne pametujem evo idem ceprkati dok ova mala spava pa vam posaljem. edit: evo brzinski link necega sto sam nasla ali trazim mapu pa vam saljem http://www.covermagazin.com/feng-shui.phpimate i na www.enterijer.ba neke informacije vezane za FS | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 2:26 pm | |
| | |
|
| |
lejla
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 13, 2008 10:15 pm | |
| Ova stranica sto Jale nam posla "kristalni izvor" je najbolja do sad... tu sam rijesila vecinu problema.. sad mi valja pronaci informacije o tome sta tacno uraditi da se pospjesi COSAK | |
|
| |
lejla
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Fri Mar 14, 2008 12:12 am | |
| Vala po ovom FEng Shui ima vise od samo cetiri kuta kuce Drage moje, nasla sam revolucionarnu stranicu za organizovanje coskova... Mislim, evo dole su vam tri osnovne vrste izgleda kuca, a brojevi predstavljaju BAGUA. Svaki broj naravno je dio za sebe, karijera, familija, itd. O svakom broju mozete naci puno toga na internetu i sta treba raditi da se taj cosak poboljsa. Ali ove mape su mi bile muka, jer su meni vrata skroz s desne strane kuce, pa nisam znala kako sta ide. Eh, neda mi da kopiram slike, evo otidjite na stranicu odma su tu na sredini stranice.. http://www.easy-feng-shui.com/feng_shui_bagua.htmlKad nadjete sliku BAGUE (krug sa 8 dijelova) i neznate kako da polozite taj krug, on uvijek ide ovako: Ka'an ili ti Karijera uvijek ide paralelno sa zidom od ulaznih vrata. Znaci stati na vrata, okrenuti se prema unutrasnjosti kuce ... ali ovo je mozda i nevazno s obzirom da ova stranica gore nudi slike i brojeve coskova (i gdje koji ide).. Sretno!!! I necudi me da mi je karijera kriminal kad mi je vecina tog coska u garazi i u hodniku gdje ostavljam cipele... | |
|
| |
lejla
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Fri Mar 14, 2008 12:21 am | |
| http://www.fengshuipalace.com/bagua.phpEh ovdje mozete dobiti vise informacija o detaljima kako urediti svaki cosak, cemu pridodati vise paznje, kakve materijale ili boje koristiti. Ovaj Feng Shui mi se pravo svidja | |
|
| |
Dida
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Fri Mar 14, 2008 12:21 pm | |
| Sad sam se zabrinula.. Ispade da sve troje spavamo u missing corner i samim tim provodimo dosta vremena u njemu hm hm hm | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Fri Mar 14, 2008 12:43 pm | |
| dida samo vodi racuna kako si postavila mapu, koliko znam uvijek postoji mogucnost odstupanja i korekcije, a ja najvise volim kontrolisati rasporede po sobama jer je stan nepravilan i prilicno je tesko protumaciti sve kroz mapu. | |
|
| |
kikiriki
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 20, 2008 11:34 am | |
| Pocinje mi se svidjati feng shui, ali samo po nekim pitanjima. Npr., citala sam preporuke o tome koje vrste biljaka treba drzati u kuci. To su, uglavnom, razne vrste palmi, fikusa i sl., koje imaju sposobnost da neutralisu stetna isparenja iz farbi kojima bojimo zidove ili namjestaj. Pored toga, privlacno mi djeluju i one biljke koje neutralisu tzv. elektronski smog-stetna zracenja iz racunara i brojnih drugih elektr. uredjaja... | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 20, 2008 1:45 pm | |
| kikiriki, feng shui "preporucuje" sobne biljke koje ne odumiru, znaci saksije sa cvijecem s tim da ipak ni FS ne preporucuje cvijece u prostorijama u kojima se spava. feng shui je super stvar kad se malo prilagodi nasim uslovima meni su najdraze teme o "lijekovima" jer mislim da su prakticne. ogledala, one zvece koje vise, vrata, itd. ne znam da li znate ali FS savjetuje da se wc zatvara i da daska od wc skoljke uvijek mora biti poklopljena jer se tako smanjuje "unosenje" negativne energije u stan. ima tu dosta prakticnih savjeta pa cim mi nesto padne na um javim vam. a samo da vam kazem ako niste znale da je frizider uredjaj koji ima najjace zracenje i jako je opasno ako neko spava u blizini istog. znam da je to jako tesko u veoma malim stanovima ali se mogu mozda napraviti neke pregrade i slicno da se smanji stetnost. | |
|
| |
kikiriki
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 20, 2008 3:11 pm | |
| Ma ne bih ni ja stavila biljke u spavacu sobu, naravno. Moj stan je, izgleda, vec djelomicno namjesten po tim pravilima, mada ih nisam ranije poznavala. U spavacoj su samo krevet, am.plakar i komoda za presvlacenje bebe-nema mjesta za nju drugdje. Sto se tice poklapanja daske na wc skoljki, slazem se. Pogotovo, nije dobro drzati cetkice za zube "na otvorenom", npr. u casi u blizini ili iznad wc skoljke, jer, dokazano je da se prilikom pustanja vode, u zrak "odlete" i stetne bakterije iz skoljke. Sto se tice lijecenja, (ogledala i sl) , moram priznati da nemam pojma | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Thu Mar 20, 2008 5:01 pm | |
| ovo sa ogledalima, ne znam bas tacno objasnjenje, ali je fol u duplanju pozitivne energije. e sad ja volim ogledala imam ih skoro u svakoj prostoriji ali sam procitala da se ne preporucuje imati ga uz krevet tj da kad se probudite prvo sto vidite je vas lik. sto, nisam sigurna ali kako sam ja veliki mrgud ujutro meni je potpuno jasno jer kad se vidim ujutro ne mogu reci da mi bude dobar dan jer ja se ujutro prvo posvadjam sama sa sobom pa onda gledam ko ce mi slijedeci naletiti. sad kad imam bebu, prvo se posvadjam sa njom pa onda sa sobom ko bi meni ugodio | |
|
| |
kikiriki
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Fri Mar 21, 2008 3:56 pm | |
| Hi, hi, hi...A mene su zvali Mrgud kad sam bila mala, po onom Strumfu iz crtanog!!! Zamisli, ustanes po noci u WC, a ono, doceka te tvoj "strasni" lik u ogledalu | |
|
| |
Dida
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- Fri Mar 21, 2008 4:37 pm | |
| hehhee... ja imam ogromno ogledalo u hodniku i jos jedno manje (nisam narcis majke mi ) i redovno po noci kad idem u WC na njih udaram:). Imam onu feng shui zveckalicu pored ulaznih vrata, valjda je to dobro i moja curica je luda za njom!!! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov komentara: Re: FENG SHUI -- | |
| |
|
| |
| FENG SHUI -- | |
|