slazem se sa its me
ja cu dati svoj primjer kojeg sam milion puta roditeljima rekla.
Djevojcica s kojom sam raidla od njenog 9 mjeseca (jednom mjesecno, ili cak jednom u 3 mjeseca) jer nisu iz BiH (a radila bih s njom svaki dan po mjesec dana (kolikobi bili u bosni) bi dozivjela totalni preobrazaj samnom. Kada bi se nakon 3 mjeseca vratila, bila bi isti divljak kakvog sam upoznala.
Zasto??
prije svega zato sto bi je mama po guzici mlatnula kada bi je ova ugrizla za nogu. Zasto je ugrizla??? Jer je htjela maminu paznju, jer je tako izrazavala svoju frustraciju. Mami nikad nije palo na pamet da sjedne na pod i bude u istoj visini s djetetom i da joj pokusa objasniti da je to boli. Kada sam ja posjela mamu i sebe nakon takve scene i kada je mama rekla kako je to boli, napravila tuznu facu, uhvatila se za nogu, malena je dosla i pomazila mamu. Nikad to vise nije ponovila.
Kada se bacala po podu i cupala kosu, lupala glavom o zid, njih dvoje bi je uzimali, ona bi vise vristala, jos vise bi se bacala, a ja sam ih lijepo zamolila da izadju iz sobe ili da ignorisu to ponasanje i da ne pokazuju nikakve facijalne ekspresije. Nakon 4 puta malena to vise nikad nije ponovila u toliko mjeri, a za 5 dana s tim ponasanjem je prestala.
Poenta je da dijete ne treba uslovljavati ovako: AKo budes dobar mkupice ti mama cokoladu. AKo ne budes vristao u mercatoru kupicu ti kinder jaje. NEGO, kako si bio dobar danas i lijepo si se ponasao, d ali zelis da ti kupim cokoladu ili lizalo (dajes mu izbor). Znaci ne uslovljavati djecu nagradom, nego ga nagraditi za dobro ponasanje.
Ako dijete nesto uradi ne govoriti sad cu te kazniti ponovis li to, znate i smi da ce ponoviti, negto lreci, sad idi u svoju sobu na 10 minuta ili sta ja znam kako kaznjavate djecu. znaci budite dosljedni.
i ja sam se raspisala pravo, mogla bih ja do sutra, znam da je tesko da covjek ne odoli na te suze, ali samo ih ucite da suzama manipuliaju i vama i drugim ljudima. to nije dobro za njih. a ni za vas.