Sve o našim MALIŠANIMA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Sve o našim MALIŠANIMA

Dobrodošli na forum za mame i bebe

HomeHome  TražiTraži  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  Login  

Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?

Go down 
+3
lejla
Luna
Srdjan Pavlovic
7 posters
AutorPoruka
Srdjan Pavlovic

Srdjan Pavlovic

Broj komentara : 41
Mjesto : Vojvodina
Registration date : 2008-02-23

Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? Empty
KomentarNaslov komentara: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyMon Feb 25, 2008 5:53 am

Da li ima neko da radi sa decom sa Autizmom i ako ima, zanima me koja je
ustanova u pitanju i koji se programi primenjuju u tretmanu?
Posto sam iz Srbije (Vojvodine), zanima me kakvo je stanje u Bosni sto se ovoga tice.

Pozdrav, Srdjan.
Na vrh Go down
http://www.defektologija.net/phpBB2
Luna
Admin
Luna

Broj komentara : 156
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2008-02-18

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyMon Feb 25, 2008 6:42 pm

Srdjane, ono sto ja znam tj. koliko ja znam da skola za djecu sa pp V. Nazor, radi sa djecom koja imaju autizam. Da li rade po nekom odredjenom programu kao sto je npr Sonrise (a znam da u BiH samo jedna curica radi po tom programu) zaista ne znam. Djeca sa autizmom koja pohadjaju skolu, u razredu su i sa djecom koja imaju down sy, i ADHD tako da je moje misljenje da se niti sa jednim djetetom ne radi onoliko koliko je to potrebno, niti imamo strucan kadar da to sve obuhvati.
Mislim da tamo niko nije specijalizovan samo za djecu sa autizmom (mozda grijesim) nego rade onako kako najbolje znaju i umiju, i naravno koliko im to mogucnosti dopustaju, naravno novcane.
Pokusacu stupiti u kontakt sa mamom djevojcice koja ima autizam, i ona radi po Sonrise programu i voljela bih kada bi nam ispricala da li je djevojcica ista napredovala.
Za sve one koje interesuje taj program, ja imam promotivni DVD i brosure, samo se moram zaroviti pa ih naci Smile
Na vrh Go down
https://malisani.bosnianforum.com
lejla

lejla

Broj komentara : 250
Mjesto : Amerika
Registration date : 2008-02-20

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyThu Feb 28, 2008 11:45 pm

Juce sam gledala TV ( a i ne nagledala se, lezim dva dana kod kuce od gripe)... i slusala sam interesantan "report" o probioticima i da su u dosta slucajeva cak pomogla djeci sa autizmom.

Nije lose probati. Probiotici ako nemozete kupiti u tabletama mozete nauciti praviti svoj domaci kefir. Dovoljno je prikupiti kulture (mislim da je ovo rijec na nasem.. kulture iz mlijeka ili kefira, najbolje otici na selo i pitati neku baku/nanu ima li malo da da).

Za vise detalja (da nebi sad gnjavila) javite se. Ja veceras cijedim svoj prvi domaci kefir Smile Odlicno za trbu i cjelokupno zdravlje.
Na vrh Go down
Luna
Admin
Luna

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyFri Feb 29, 2008 1:16 am

da da lejla, za autisticnu djecu se sprovodi posebna dijeta (ko hoce jel) mada sam ja odusevljena Sonrise pristupom.
http://www.autismtreatmentcenter.org/
ja mislim da se moze anruciti free dvd sa pricama djecaka koji su prevazisli autisticno stanje i naravno kako su to roditelji postigli.
mene je rasplakala prica porodice koja je iz engleske otisla u ameriku da ih nauce kako da rade po tom programu, a najvise me nekako dirnuo pogled mame kada je njen autisticni sin poceo raditi "normalne stvari". Ustao je i pomogao im da naprave dorucak, prije je to bilo NEZAMISLIVO.
Zena stoji sa siroko otvorenim ustima kao ne moze da povjeruje da se to dogadja, a lije suze.
Strasno emotivno, i naravno veliki korak i podstrek za roditelje autisticne djece.

pa pogledaj mozda mozes naruciti free brosure i taj dvd, u svakom slucaju oplemeni covjeka tako nesto.
Na vrh Go down
Srdjan Pavlovic

Srdjan Pavlovic

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyFri Feb 29, 2008 4:12 am

Da ne bi nabacavali sve zive informacije u jednu temu sto je losa praksa zbog onih koji traze informacije po
forumu, molim vas da ostavljate komentare vezane za temu (Programi po kojima se radi sa decom sa
Autizmom u BiH), a da za nesto sto nije vezano za ovo pitanje otvorite novu temu sa odgovarajucim naslovom
(recimo "Probiotici u ishrani dece sa Autizmom").

Hvala i pozdrav Smile (svakako korisne informacije, ali se postarajte da ih drugi
lakse nadju kada dodju na forum, izbegavajte "offtopic" praksu)
Na vrh Go down
Lejlasom1

Broj komentara : 1
Registration date : 2008-03-01

KomentarNaslov komentara: Programi za djecu u autisticnom spektru u BiH   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptySat Mar 01, 2008 3:52 pm

Cao Srdjane,

za sada ne postoje zvanicni programi za podrsku djeci niti odraslima u autisticnom spektru u BiH. Znam da je postojao jedan centar pri Vladimir Nazor skoli, ali isto da sada ne postoji. Nemam vise informacija.

Uglavnom se roditelji snalaze, pa ili djecu pokusavaju integrisati kroz skolovanje (oni koji su zaista sretni da im to uspije sa institucijama vlasti, jer je to bitnije nego funkcionalnost djeteta) pa idu u redovnu osnovnu skolu sa personalnim asistentom; neka djeca idu i u specijalnu osnovnu skolu u Vladimir Nazoru (zajedno sa npr. lako i srednje mentalno nerazvijenom djecom, djecom sa cerebralnom paralizom, itd.); ili imaju neke potpune ili djelimicne kucne programe (TEACH, Son Rise).

U Sarajevu postoji od prosle godine Udruzenje roditelja djece i osoba u autisticnom spektru, od pretprosle u Sirokom brijegu Udruga pervazivni razvojni poremecaj, a planiramo uspostaviti i Savez na FBiH nivou iz mnogo razloga - umrezavanje, bolje finansije, itd.

U Sarajevskom udruzenju, URDAS, upravo radimo na pripremi projekta za obuku zdravstvenih radnika o autisticnom spektru i razlicitim tretmanima (psiholozi, logopedi, defektolozi, neuropshihijatri, neuropedijatri, fizijatri) kao neki prvi korak bolje situacije.

Drzava izdvaja novac za tugu njegu i pomoc i u Federaciji (oko 150 eura) i u Republici Srpskoj (oko 20 Eura, ali sada izlazi novi zakon kojim ce se to povecati na 80ak eura), kao i za "ortopedska pomagala" koja u Federaciji ukljucuju pelene, a u RS uz pelene i posebnu ishranu ako postoji netolerantnost na gluten i kazein.

Moja kcerka inace ima dijanozu PDD-NOS vec 3 1/2 godine, ona danas ima 7 godina i pohadja kucni program koji ja vodim po Son Rise programu. O tome je vec pisala Luna = koja je i kriva za moje ukljucenje na forum Very Happy

Lejla
Na vrh Go down
http://www.babiesonline.com/babies/i/istra
Srdjan Pavlovic

Srdjan Pavlovic

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptySun Mar 02, 2008 6:53 am

Hvala na informacijama. Drago mi je da se u forum ukljucio neko ko ima direktno iskustvo sa Autizmom.

Pozdrav, Srdjan.
Na vrh Go down
Luna
Admin
Luna

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyMon Mar 03, 2008 2:12 am

Lejla dobrodosla na forum Smile
Bas m ije drago da si se ukljucila i da ces nam moci nesto vise reci o tom programu.
Nazalost, jako malo roditelja je upuceno po kojim programima djeca sa autizmom mogu raditi i to je glavna prepreka da prevazidju to stanje.
Nekada mi se cini da na sva zvona treba oglasiti da bi doprijelo do roditelja.
Nije samo do roditelja, vec i do drzave. Ne obraca se paznja.....

Pa eto znaci ni Nazor nema program? Prestrasno.
Izgleda da se svako mora sam snaci....
Na vrh Go down
Milena

Registration date : 2008-04-03

KomentarNaslov komentara: Dijagnosticiranje autizma u BiH   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyThu Apr 03, 2008 1:39 pm

Pozdrav svima! Nova sam na forumu a na ovoj sam temi zbog prijateljice koja ima sina od cetiri godine cije ponasanje po opisu meni lici na neki oblik autizma (zivim u inostranstvu i dijete nisam vidjela otkad je bio mala beba) ali kome jos niko nije postavio pravu dijagnozu.

Djecak jako slabo prica, ne obraca paznju kad ga neko zove, slabo komunicira s drugom djecom, navodno je i jako nemiran, samo skace, razbija, vrlo ga je tesko 'kontrolisati'. Mozda je moja pretpostavka sasvim pogresna jer ni ja o autizmu ne znam bas puno ali me zanima da li neko od vas moze preporuciti ljekara koji bi barem temeljito proucio djetetovo ponasanje i zakljucio o cemu se radi (dosad je bilo raznih dijagnoza, od toga da je dijete gluho jer se ne osvrce kad ga neko zove do toga da je lijen!). Oni zive u Mostaru ali, naravno, mogu doci i u Sarajevo ako treba.

Puno hvala unaprijed
Na vrh Go down
Srdjan Pavlovic

Srdjan Pavlovic

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyThu Apr 03, 2008 6:21 pm

Milena,

Da li se radi o gluvoci, moze se utvrditi. Medjutim, dali ste malo informacija da bi se nesto moglo pouzdanije reci.
Mozete li reci kakve su to "razne dijagnoze" i ko ih je ustanovio? Jer ako je dete zaista gluvo, normalno je da se
nece odazivati na poziv ili registrovati druge zvuke. Slaba komunikacija sa ostalom decom pa i "razbijanje po kuci"
ne moraju biti samo znaci autizma. Ali, ako su stvari zaista postavljene tako da - dete cuje (provereno objektivnim
metodom) ali se zaista ne odaziva na majcin poziv, povucenije je u sebe i nezainteresovano za ostalu decu,
i ima tzv. tantrume, onda bi sva ova tri simptoma ZAJEDNO mogli navesti na pomisao da bi se moglo raditi zaista o
autizmu. Pomogao bi detaljan opis roditelja o ponasanju deteta (naravno i koliko je dete staro), da li govori, da li
se govor nije ni razvio, ili se razvio pa sada regredira, nacin na koji se dete igra sa igrackama, sta je prvo sto su
primetili a sto im je bilo cudno, kada su to primetili, itd...
Ja bih Vam preporucio da dete odvedete na procenu nekom iskusnom defektologu ili psihijatru. Isto tako, vazno je sto
ranije uspostaviti tacnu dijagnozu. Mislim da ce ova dva profila koja sam naveo biti u stanju da najbolje procene dete.
Na vrh Go down
Jasmina

Registration date : 2008-05-19

KomentarNaslov komentara: Razmislite o znakovnom   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptyMon May 19, 2008 8:53 pm

Zdravo društvo, čitala sam komentare vezane za djecu s autizmom pa sam se poželjela uključiti. Osoba sam s oštećenim sluhom i pronašla sam dosta članaka na internetu o tome kako djeci s ovim problemom, a i s DOWN SY, može pomoći poznavanje znakovnog jezika kojim se služe gluhi. Kažu da je uspjeh fantastičan i da ova djeca uspiju nekako probiti svoju "ljušturicu" i otvoriti se, komunicirati.
Pokušajte.
Sa srećom.
Na vrh Go down
almichak

Registration date : 2011-01-16

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? EmptySun Jan 16, 2011 1:46 pm

Zdravo Srđane. Trenutno u Sarajevu postoji jedna škola koja se bavi radom s autističnom djecom. Vodi je dr. Nirvana Pištoljević iz SAD-a. Škola primjenjuje ABA metodu zasnovanu na principima bihevioralne psihologije. Ova metoda je trenutno jedina naučno zasnovana u svijetu. Budući da BiH nema stručnjaka za rad s djecom autističnog spektra u školi se radi i na obučavanju istih. Ako želiš detaljnije informacije možeš potražiti na internetu udruženje za djecu s autizmom URDAS koje je i zaslužno za osnivanje pomenute škole. Nadam se da ćeš naći šta ti je potrebno.
Sretno! Smile
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?   Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH? Empty

Na vrh Go down

Programi po kojima se radi sa decom sa Autizmom u BiH?
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Probiotici u ishrani dece sa Autizmom