Sve o našim MALIŠANIMA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Sve o našim MALIŠANIMA

Dobrodošli na forum za mame i bebe

HomeHome  TražiTraži  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  Login  

Kako uspavljujete vase malene?

Go down 
+3
Luna
suncica
jale
7 posters
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
jale

jale

Broj komentara : 207
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2008-02-20

Kako uspavljujete vase malene? Empty
KomentarNaslov komentara: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Feb 21, 2008 5:58 pm

Evo otvaram temu za razmjenu iskustava i savjeta pa mozda neko od nas otkrije nesto novo sto do sada nije probao.
Na vrh Go down
suncica

suncica

Broj komentara : 150

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Feb 21, 2008 9:28 pm

ne znam kako je sa drugim mamama, ali meni je ovo goruća tema.
naravno, svaka mama sanja da samo spusti dijete u krevetić i izađe iz sobe a da ono samo zaspi.

evo moje iskustvo:

dok je bila sasvim mala, negdje do 3. mjeseca, uspavljivala sam je na razne načine nosanjem, ljljuškanjem, u kolicima, u sjedalici, a zajednički nazivnik je bio da je to sve uz zvuk vode. to mi je bilo značajno dok je imala grčeve jer bi je zvuk vode smirio.

Kada su prestali grčevi nakon 3 mjeseca onda smo tražili alternativu jer je i malena otežala pa je bilo teško nositi.
Na internetu sam pročitala o cry it out metodi i no cry metodi (http://www.babycenter.com/index.htm?vid=1487482) i odlučila sam da pokušam sa ostavljanjem u krevetić i puštanjem da plače. iznenađujuče to je upalilo, a da malena nije uopšte puno plakala.

A onda sam iz nekog razloga napustila tu metodu jer mi je nekada bilo teško slušati je i minut da plače, a ne 10tak minuta koliko bi obično plakala/kenjkala. Vratila sam se na vodu i kolica jer bi tako zaspala u roku od 2 minute.
Međutim, sada se javlja problem prerastanja korpe na kolicima u koju sada jedva stane, a kada bi je spustila u krevetić da spava počela bi da vrišti a ne kenjka/plače.

Uglavnom, sada sam naručila jednu knjigu "The No-Cry Sleep Solution: Gentle Ways to Help Your Baby Sleep Through the Night" jer su informacije o načinima kako se uspavljuje bez plakanja na interentu vrlo šture.

U principu, mogu samo da preporučim zvuk vode kao fantastično sredstvo za uspavljivanje koje je palilo od samog početka. A ono što me najviše brine jeste da ne zakasnim sa treningom za spavanje i da poslije ne bude sve teže i teže navići je da se uspava sama.

Izvinjavam se na predugačkom komentaru. Ako metoda iz knjige upali rado ću napisati sažetak metode. study
Na vrh Go down
jale

jale

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Feb 21, 2008 10:27 pm

iako je nasa malena jos mala za ova skoro 3 mjeseca smo isprobali ko zna koliko varijanti. definivno najbrze zaspe u kolicima sa upaljenom televizijom ili kad se prica konstantno (kad su gosti tu).
e sad, stavljanje u krevetac, pricanje i pjevusenje u 90% slucajeva upali a ako je nervozna prihvatamo se kolica. jer ona kad je nervozna samo se dere, ne place nego se dere iz sve glasa a kad to ne pali onda pocinje da jeca i place ko godina :x
uspavljivanje dojenjem je najlosija do sada isprobana (u momentima ocaja isprobavali svasta) jer se nakon ispustanja iste momentalno budila jos nervoznija.
Inace, definitivno smo utvrdili da ako joj se poremeti raspored spavanja vrlo brzo postaje nervozna i to me raduje sto je ovako malo vec prihvatila neke rutine.

vodu nisam isprobavala iako je logicno da pali zbog zvuka na koji je navinuto dijete u majcinom stomaku.

jedino sto ja mogu preporuciti jeste da neki konstantan zvuk treba biti prisutan u prostoriji u kojoj dijete spava jer se trza i skace na svaki i manji zvuk (naravno ako dijete na to "pristane").

a iz prica mnogih mama, koliko djece toliko varijanti spavanja i uspavljivanja.
Na vrh Go down
Luna
Admin
Luna

Broj komentara : 156
Registration date : 2008-02-18

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Feb 22, 2008 1:53 am

Evo dosadne mene sa Kako odgojiti sretno dijete haha, ali stvarno ima dobar dio o ovome sto vas trenutno muci.
evo pretipkacu sve o spavanju i uspavljivanju Very Happy

UGODNO ZADOVOLJSTVO NJIHANJA

Znanstvenici su otkrili da ciklus koji regulira novorodjencetov san ne traje 24 sata, nego 25 sati. Dakle, postoji razmak izmedju jednog sata.
Uz to, proizvodnja melatonina, hormona koji odredjuje ritam spavanja, nije koncentrirana u osam sati navecer, kako bismo mi to htjeli, nego najvisu razinu dostize izmedju 3 i 4 ujutro, u doba koje se podudara s fazom najveceg odmora u svemiru.
Popilarna izreka "Zamijenio je dan za noc" nije neutemeljena. Nakon 9 mjeseci provedenih u mraku majcina trbuha, dijete se mora naviknuti na izmjenu dana i noci.

Nemiran, lagan i dubok san

Svi mi, i veliki i mali, tonemo u carstvo snova kroz tri stadija koja se izmjenjuju tijekom noci: nemiran, lagan i dubok san. Nocu se budimo vise puta, a da toga nismo svjesni, nego imamo dojam da smo spavali dubokim snom. Isto se dogadja i nasoj djeci. Jedina razlika u tome je da se mi okrenemo na drugu stranu, a oni cvile, placu, uzdisu, mrmljaju....

NEMIRAN SAN

Bogat je snovima: mozak je potpuno aktivan i gradi svoje neuronske mreze. Ako se promotri lice djeteta u toj fazi, primjeticete da radi grimase i da mu oci titraju ispod zatvorenih kapaka (REM)

LAGAN SAN
To je prijelazni san iz jedne u drugu fazu. Tijekom laganog sna, dijete se moze probuditi, otvoriti oci, smociti krevet.

DUBOK SAN
Strucnjaci razlikuju 4 razine dubokog sna. U cetvrtoj koja je najdublja od svih, dijete ne osjeca nista. To znaci da ga mozete premjestati, pustiti mu muziku, glasno pricati, mijenjati mu pelenu bez da otvori oci. Disanje je mirno i ujednaceno.

SAN NOVORODJENCETA JE POSEBAN

Prije nego sto dodju u fazu nemirnog sna, veca djeca i odrasli prolaze kroz razdoblje dubokog sna, sto traje nekoliko sati. Cim ih se smjesti u krevetic novorodjencad odmah ulaze u fazu nemirnog sna: nemirni su, trzaju se kao da imaju grceve, stucaju, mrmljaju, kao da imaju grceve.
U prvim mjesecima kolicina sna u REM fazi iznosi 50% u odnosu prema ukupnom snu. Za razliku od vece djece i odraslih, novorodjence provodi polovinu svoga spavanja sanjajuci.
Kako dijete raste, smanjuje se postotak REM faze sna, dok oko druge godine ne dostigne 20-25% koji ostane stalan tijekom cijelog zivota.

IPAK SPAVA...

Mozda je jedna od najcescih pogresaka ona kada se normalne reakcije novorodjencadi u snu tumace kao da ga nesto boli ili da nas zove. Tijekom noci postoji barem 5 REM faza: u trenutku prijelaza iz nemirnog u miran san, dijete moze pricati, plakati, okretati se. Bez obzira na to, ono spava. Ako ga uzmete u narucje, umjesto da ga smirite, sigurno cete ga probuditi i poremetiti njegov ritam, koji ce dijete tesko ponovno uspostaviti.
Dijete time riskira nemogusnost prijelaza iz faze u fazu snova u fazu dubokog sna. Nakon svake faze nemirnog sna ono se budi (svakih sat ili dva) jer se u njemu razvio pogresan refleks po kojem nakon svakog "sna" slijedi budjenje.
To je jedan od osnovnih razloga poremecaja spavanja kod djece u prvoj godini zivota. Iako dijete zelimo smiriti, zapravo ga sprijecavamo da zaspi, cime pogorsavamo situaciju.
Na vrh Go down
https://malisani.bosnianforum.com
Luna
Admin
Luna

Broj komentara : 156
Registration date : 2008-02-18

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Feb 22, 2008 3:27 am

CAROLIJA RITUALA

Rituali, odnodno ponavljanje tacno odredjenih radnji vrlo su vazan instrument sigurnosti.
Navike daju osjecaj sigurnosti. Neka djeca ne mogu zaspati bez svoje omiljene igracke ili dekice. Ponavljanje iste rutine ulijeva sigurnost, eliminira strah i pomaze u preoblikovanju onoga sto se mora dogoditi. Stvaranje navika, malih i svakodnevnih porodicnih rituala, jedan je od najvecih darova koje mozeme omoguciti svojoj djeci jer ce tijekom teskih tenutaka u njima pronaci sigurnost.
Malo pomalo, kako dijete raste, pocinje uzivati u otkrivanju svijeta pa mu se tesko od njih odvojiti zbog spavanja. Rituali koji su povezani sa spavanjem veoma su vazni jer pomazu djetetu da nauci razlikovati vrijeme. Npr. vrijeme budjenja i spavanja cesto zna biti ispunjeno strahom jer predstavlja gubitak mame.
Strucnjaci iz Instituta za poremecaje spavanja preporucuju roditeljima: Djetetu posvetite sat vremena prije spavanja i igrajte se mirnih igrica. Djetetovu aktivnost treba postupno usporiti kako bi se njegov zivcani sustav pripremio za pocinak. Hrvanje, trcanje i skakljanje nisu najbolji nacini da mu se olaksa odlazak na spavanje.

KADA CIJELI SVIJET IDE NJANJATI

Trebalo bi sto prije uspostaviti vecernji ritual. Dok su veoma malena, djeca mogu zaspati bilo gdje i u bilo kojem trenutku ako su umorna, ali to nece uvijek biti tako.Ako se izmedju 3. i 6. mjeseca stvori ritual za laku noc, ucvrstit ce se u trenutku kada bude najpotrebniji.
Dnevne aktivnosti trebamo poceti usporavati bez zurbe, cak sa stavom blazene lijenosti. Odijevamo mu pidzamu, masiramo ga mirisnim uljima dok svim stvarima s kojima se druziom tijekom dana govorimo "laku noc": slici iznad kreveta, igrackama, macki, psu...
Koji je smisao svega toga? Trenutak odlaska u krevet treba postati ritual koji se iscekuje, koji vole i roditelji i djeca. Jedinstvena prilika da se osjecamo kao obitelj. Obitelj se sprema na pocinak dok se u carobnoj djecjoj masti cijeli svijet priprema za spavanje: gase se svjetla u kucama, igracke se spremaju na svoje mjesto, konacno prestaje neprestano trestanje televizora.
Uspavanka, brojalica, pozdravi oblacima, Mjesecu, slikama, medvjedicima, papucama sve su to rituali koji djetetu ulijevaju sigurnost. Ako se i probudi usred noci, moze ih prepoznati i znati gdje se nalazi, a zatim se smiriti.
Kad se dijete smjesti u krevetic, moze mu se otpjevati uspavanka ili pustiti neka umirujuca muzika. Prije nego sto ugasimo svjetla, mozemo mu dati medvjedica, kosulju koja mirise na majcin parfem ili njegovu dekicu. Katkad, nekoliko minuta nakon sto je leglo, djetetu se mozemo vatiti da ga jos malo pomazimo, sto je njemu potvrda da necemo nestati ni dok ono spava.
Nije vazno koji cemo ritual izabrati, jer su detalji manje vazni od kontinuiteta. Vazno je da se ne zurimo, nego da se uzivimo i da uzivamo provodeci tih jedinstvenih i ekskluzivnih pola sata s djetetom.

DA BI RITUAL IMAO USPJEHA

Ako se naviknemo posvecivati pola sata paznje ritualima prije spavanja, primjetit cemo da se nase dijete sve manje opire odlasku u krevet. Naprotiv, nestrpljivo ce ocekivati pocetak tog vremena potpuno posvecenog njemu.
Da bi ritual bio uspjesan, trebamo se pridrzavati dva principa.

* Rituali ili barem zavrsna faza rituala, trebaju se odvijati u spavacoj sobi. Ako e najljepsi trenuci odvijaju u nekoj drugoj sobi i zatim dijete stavite u krevet, sobica postaje kavez u kojem je zatvoren dok se zabava odvija na nekom drugom mjestu. Ali ako njegova soba postane pozoriste, u djetetu ce se probuditi i sretna sjecanja i zaspace bez problema.

*Strucnjacisavjetuju da se dijete stavi u krevet prije nego sto je potpuno zaspalo. Naime, vazno je da se vodi racuna gdje se dijete nalazi prije nego sto zaspi. ako se probudi tijekom noci, nece se osjecati izgubljeno, prepoznace svoju sobu i bice mu lakse ponovo zaspati.

A AKO NE SPAVA?

Statistike pokazuju da 20-30% djece drze roditelje budnima tijekom noci. Dijete koje ne spava nocu predstavlja problem za sve. Ipak, malo je djece koja zaista ne spavaju. Istina je da oni odluce ne spavati onda kada se mi mozemo odmarati.
Postoje djeca koja i s 3 - 4 mjeseca beznadno urlaju svaki put kada ih se polegne u krevetic nakon sto su zaspali u narucju. to znaci da svoj krevetic jos nisu uspjeli povezati sa sigurnoscui zastitom.
Dugorocno, iz toga proizilaze sukobi i napetosti. Umorni i ozlojedjeni prisiljeni smo provesti noc budni dok dijete jos teze uspijeva zaspati jer osjeca nasu napetost.
Iz toga proizilaze sukobi i napetosti koji mogu narasti do tacke ugrozenosti stabilnosti roditeljskog para, pogotovo ako se ne slazu oko strategije koje treba primjeniti.

TRI STRATEGIJE ZA USPAVLJIVANJE DJETETA

1 Biti u njegovoj blizini
Dolazimo mu svaki put kada nas zove, ljuljamo ga dok ne zaspi. Cekamo kraj njega dok ga ne uhvati san.

2. Zajedno spavati u krevetu
Pobornici ovog rjesenja smatraju da dijete ima potrebu za stalnim kontaktom sa majkom, svaki put kad to pozeli. novorodjence ima jedinstvenu potrebu za sigurnosti i utjehom. Zaspati u majcinu narucju nakon dojenja i nastaviti spavati pokraj nje, eventualno u njenom krevetu u djetetu izaziva golemo zadovoljstvo, podsjeca ga na zivot u majcinom trbuhu i ulijeva mu sigurnost. djeca bi spontano trebala napustiti krevet roditelja u dobi izmedju druge i trece godine.

3. Naviknuti ga da spava sam
Mnogi su uvjereni da je za dijete najbolje da se nauci spavati samo. Osim sto spava redovitije, sto je vazno za njegovo cjelokupno zdravlje, polako ce se nauciti na svoj prostor te postovati roditeljske trenutke intimnosti.
Ako je to nas izbor, nakon sto smo zadovoljili njegove potrebe za mazenje, vazno je da dijete od samih pocetaka ucimo na spavanje u njegovom krevetivu, koji ce ubrzo postati njegovo skloniste.
Na vrh Go down
https://malisani.bosnianforum.com
Dida

Dida

Broj komentara : 76
Registration date : 2008-02-26

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 12:56 am

Baš sam navalila na čitanje The No-Cry Sleep Solution i mislim da ću pokušati sa nekom od metoda, jer bebara koja se do skoro budila 1-2 puta u toku noći sada se budi po 4-5 puta. Ustvari bi trebalo da iz mjeseca u mjesec smanjuje broj buđenja kod nas je obratno tako da sam i ja prilicno umorna zadnjih mjesec-dva. U pomenutoj knjizi predlazu da se djete stavlja na spavanac oko 6:30 - 7, dok moja curica vrlo cesto zna spavati popodnevnu turu do ta doba i onda naravno ne moze ponovo na vecernji spavanac. Uskoro mi se priblizava i povratak na posao i vec sam pocela vrtiti u glavi scenario buđenja po noći i kombinacije sa sjedenjem u kancelariji 8 sata pale
Kako vaši bebachi, u koliko ih stavljate u krevet, jel se sami uspavljuju?
Na vrh Go down
lejla

lejla

Broj komentara : 250
Mjesto : Amerika

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 1:11 am

Imam prijateljicu koja je dosta uspjesna u tom uspavljivanju. kaze da nije bilo lako is pocetka ali je upalilo. Obavezno sopanje hranom oko 7-7:30 navece. Sto se vise dijete najede manje ce se buditi navece jer ih tako malene samo glad budi. Onda se polako ide do kupatila, pusta se voda, pripremaju se benkice i flasica s mlijekom je vec tu stoji pored krevetca. Kad se bebac izigra malo u vodi i mama ga okupa, onda ga oblaci stavlja u krevet, daje flasicu i to je to Smile

U pocetku je bilo placa, kojeg je ona ignorisala. Taj plac se poslije ugasio a malac sad popije mlijeko iz flase, nekad zaspe odma a nekad se igra sam i onda zaspe.

Ona se kune po ovoj taktici, bar za prvu djecu. Druga djeca nemoraju da budu ovako spremna jer kaze stariji brat/sestra hoce i udarit bebu, isprepadat je i slicno.

Ona kaze da se struktura djetetu mora napraviti i napatit se dok dijete to ne prihvati. Kad prihvati onda ce i bebi biti puno lakse jer je smirenija.

Good luck!! Ja cu definitivno ovo probati kad rodim akbd.
Na vrh Go down
jale

jale

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 2:12 am

evo naseg iskustva. poslije citanja knjige koju mi je luna poslala (HVALA DRAGA DO NEBA) isprobala sam nesto prilagodjenu verziju na nasoj bebi. obavezni ritual kupanja, stavila je u krevetac, zagusila svjetlo i pjevusila joj tihim tonom dok sam bila naslonjena na ogradicu kreveca. milkila joj rukicu i tako 45 minuta. zaspala bez bunjenja i od te noci sve krace i kracce je potrebno da zaspe. sad smo u fazi da poslije kupanja (a nekad i bez njega) i bez ikakvog pjevusenja ili price, bukvalno je stavim u krevetac, ususkam, poljubim, upalim radio i zaspe oko 7 (sto i nije bass dobro jer onda u pola 4 ujutro svakih 45min do sat se budi valjda naspavan). e ono sto dolazi poslije toga je nezgodno. budi se uvijek oko 12 (kao sad dok sam ovo kucala, pa sam je isla dojiti Smile).i onda spava do pola 4 kad pocinje budjenje skoro svaki sat. koristim razne varijante da ponovo zaspe, od vracanja dude pa do dojenja. e sad, kad upali ovo sa dudom super, ali kad je dojim cesto mi kad je dignem da podrigne povrati cini mi se cijelu podojenu kolicinu (nikad ne doji vise od tacno 4 minute Smile ne znam kako ali pocela sam da pratim i skontala da je uvijek taj vremenski period). onda sam pomislila da ona ustvari nije gladna nego da se budi jednostavno zato sto je naspavana. pa sam onda pribjegla drugoj metodi, zagusila maksimalno svjetlost, samo da je vidim dici iz krevetica da je podojim, i cini mi se da bolje spava ali i dalje ima ta luda budjenja u ranu zoru.
sad smo u fazi da je pokusavamo odrzati budnom barem do 9 navece pa da je tek onda stavimo na spavanje, a to radimo tako sto je ne nosimo u krevetac nego zaspe oko pola 7 u dnevnoj sobi pa se sama probudi oko 8. ovo je druga noc kako to pokusavamo pa cu vam javiti kakav bude rezultat.

inace, da sumiram ovo predugacko opisivanje Smile, shvatila sam da bebe stvarno samo uce i to je to. ima malo i do karaktera bebe naravno, ali uglavnom mislim da cim se osjeti potreba (negdje sa mjesec i po do 2) treba poceti sa "ucenjem".

ovo je moje licno misljenje i iskustvo, naravno da ima razlicitih beba pa ne pali sve uvijek isto kod svih....

huh, nakuca se ja Laughing
Na vrh Go down
suncica

suncica

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 5:08 pm

derfinitivno se slažem da bebe uče...barem je na mojoj to tako izgledalo.
prije tri dana je jednostavno sama odlučila da može zaspati u krevecu bez ičije pomoći.
stavim je kada vidim da je pospana - trlja rukama oči (nekad malo zaplače ali vrlo kratko), upalim muziku, dam joj krpenu igračku koja je izgleda, sasvim slučajno, valjda zato što je u krevetcu stalno, postala asocijacija za spavanje, ona je zagrli, sluša muziku i zaspi.
sanjala sam mjesecima da se ovako nešto dogodi, radila sve vrste uspavljivanja, i eto, odjednom se samo od sebe dogodilo kada je ona to htjela.

cheers zzz

Pročitala sm no-cry sleep solution i recimo tamo ima ovaj dio koji predlaže da se uvede "lovely"..neka stvar igračka dekica, koju će dijete zavoliti i asocirati sa spavanjem.
inače se i moja mala budila samo jednom oko 4 ujutro, a sada dva puta.
stavljam je na spavanje svaku noc u 7 zato sto idem po jednoj knjizi koja uspostavlja rutinu od 7 navečer do 7 ujutro kad je buđenje. I kada uradiš tako par dana dijete samo navikne i budi se u 7 ujutro. S tim da je potrebno negdje do 6-7 mjeseci jednom dijete probuditi oko 10-10:30 da doji.
Na vrh Go down
jale

jale

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 5:22 pm

fol je sto moja mala nema problem da zaspe ali evo i sinoc se probudila u 2:44, 3:44, 5:44 ma ko navijena, a ja svaki put kad je cujem pogledam na sat i ne mogu da vjerujem da tako moze biti precizna u budjenju. Smile vjerovatno je slucajnost ali eto.
a sto se tice ovog budjenja, mislim da ne postoji nacin da je "naucim" da se ne budi. ili mozda ima? iskreno umorna sam od tako ranog ustajanja jer ne mogu poslije da zaspem a ona ko narucena u pola 10 ujutro opet zaspe Smile namazanko moj beba

a ova moja zaspiva tako sto uvijek rukom pokriva oci ili dekicom, zavisi sta joj je pri ruci
Na vrh Go down
suncica

suncica

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 5:39 pm

ja opet procitala study da se djetetu da vode kada ste sigurni da nije gladno, recimo ovo u 3:44, i tako par noci, dok samo ne skonta da se ne treba buditi Smile
Na vrh Go down
Dida

Dida

Broj komentara : 76
Registration date : 2008-02-26

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 5:40 pm

Moja curica je par dana spavalu u 8 sati i kontala sam da se napokon navikla međutim, prebrzo sam se obradovala, opet je pocela neredovno ici na spavanac, nekad u 9 nekad u 10 a zna nekad zalomiti i do 11 tako da definitivno moramo poceti sa uspostavljanjem meke rutine.
I sto je interesantno, sinoc je odjednom dobila temperaturicu i nakon sto smo joj skinuli temp. ostavila sam je da spava između nas dvoje kako bih u svakom trenutku mogla da vidim da li je vruća i za ne povjerovati spavala je od 2:30 do 9 ujutro bez buđenje za sikenje (i to je telefon probudio)?! Neutral Kako sad to da protumačim, ili je samo slučajnost u pitanju?

A sto se tiče vode i to sam neku noć pokušala, maca se napila vode i onda me uzela za ruku sa dobro poznatim mmmmm što hoće reći digni me da sikim Very Happy
Na vrh Go down
lejla

lejla

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyThu Mar 20, 2008 7:20 pm

jale - mozda je tvoja beba (tj. namazanko) extra gladna Smile
Na vrh Go down
jale

jale

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 12:28 am

lejla, kako mislis? ne kontam (jos jedna od nus pojava dojenja Very Happy)

a veceras samo joj napravila bebimil i popila je 150ml i zaspala kao i inace pa da vidim koliko ce spavati. mozda je ovo bude drzalo.

suncice, zar se smije u ovom uzrastu davati voda? ako smije ja bi rado da probam to... ona ima 3 1/5 mjeseca
Na vrh Go down
lejla

lejla

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 12:59 am

Jale - ma smijes davati vodu. I ja sam bila hranjena vodom i cajem od kamilice, nikad u zivotu nisam bila u bolnici ili ozbiljno bolesna, nit imam alergije...

A isto tako cula sam da se beba budi jer je gladna.. znaci sto je vise nahranjena prije spavanja nebi se trebala buditi..

Tvoja beba je iskreno posebna ! cim se ona ovako zna nasmijati na slici vidi se da je "namazana" flower
Na vrh Go down
itsme

itsme

Broj komentara : 63
Mjesto : prokleta je Amerika
Registration date : 2008-02-21

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 1:15 am

Citat :
suncice, zar se smije u ovom uzrastu davati voda? ako smije ja bi rado da probam to... ona ima 3 1/5 mjeseca

Ne smije tj. ne treba.
Nemam vremena prevoditi nadam se da znas citati Engleski.

The fact is: Breastfed babies do not need any supplemental water, but formula fed babies often do. Formula fed babies may need water supplements due to the renal solute load of formula (the higher salt level is harder on their kidneys, and they may need extra water in order to excrete it). Formula fed babies also have less efficient metabolisms that breastfed babies, so they use up water faster. Breastmilk is composed of 90% water, and that provides all that your nursing baby needs, even in hot weather. Nursing babies that are thirsty will regulate their own intake by feeding more often and taking in enough of the watery foremilk to satisfy their thirst, but not enough of the creamier hindmilk to overfeed. They are able to regulate their own fluid intake, which is one more nice thing about breastfeeding.

Supplemental feedings fill up your baby with empty calories, making him less interested in nursing. Water supplements interfere with breastfeeding, and can actually contribute to weight loss and elevated bilirubin levels.

Lejla ja se stvarno nadam da ce tvoja beba biti jedna od dobrih spavalica. Do tada moj ti je prijedlog da se dosta raspitas i naucis o raznim navikama i problemima beba kada se radi o spavanju.
Na vrh Go down
lejla

lejla

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 1:25 am

Itsme - Ti bas zvucis jako ponizavajuce na sve misljenje,znanje koje se ne podudara s tvojim. Moras shvatiti da svaka zena ima svoju ideologiju i "comfort zone". I nijedno dijete nije isto, kao ocigledno ni jedna majka. Roditi dijete i nauciti se kako sta sa svim njegovim potrebama sigurno nije kao odlazak na mars, jer ipak ovo nam je urodjeno. Neznam sta je to toliko lose u hranjenu dijeteta prije spavanja? Znam dvije majke koje su uspjesne sa spavanjem svoje dijece (jedna cak ima i blizance), i sva ova djeca su dobro nahranjena, onda okupana i u krevet...
Mozda na mom to nece funkcionisati, ali vjeruj i svo citanje na svijetu te nece toliko prosvjetliti jer ima tako puno razlicitih misljenja i metoda, i ne trebaju se sve metode probavati jer ce poluditi dijete od neznanja sta da radi.
Na vrh Go down
itsme

itsme

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 4:50 am

Citat :
Neznam sta je to toliko lose u hranjenu dijeteta prije spavanja?

Ne znam uopste kako da ti odgovorim na ovo pitanje. Nije mi ni na kraj pameti da te ponizavam ali mi nikako nije jasno da mozes davati takve neinformisane savjete, i to bez ikakvih argumenata. Ja jos nigdje nisam cula da djetetu od 3 1/5 mjeseca treba davati vodu ili bilo sta drugo AKO JE TO ZDRAVO DIJETE KOJE DOJI. Mozda sam nesto propustila, ali cini mi se da Jale nije rekla da joj je djete gladno. Ako djete koje doji napreduje kako treba, nista mu nije potrebno osim majcinog mlijeka prvih 6 mjeseci.

Meni nije jasno sto ti isistiras na savjetima da treba izbjegavati i nauku i doktore a uopste ne dajes nikakav argument (osim onih tipa Eh, boga ti cime su nas sve hranili a vidi nas zdravih i zivih) zasto to treba uraditi. Nekako mi je vecina tvojih postova previse sega-sala, a mozda to nije ni lose. Mozda je previse ozbiljno prihvatam ovakve forume, i sve mislim ljudi su dosli ovdje da zaista jedni od drugih nesto nauce i onda ti "ko Martin po diviziji" dajte djetetu kravlje mlijeko, dajte mu vodu. Molim te mi objasni koje su prednosti davanja vode ili kravljeg mlijeka ili bilo cega drugog. Nemoj samo reci dajte im Pettit Beurre, dobro posecerite i zalijte sve kravljim mlijekom (sta ima veze i nas su tako hranili a evo nas zivih i zdravih.
Na vrh Go down
jale

jale

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 12:23 pm

ne bi da ulazim u dalju raspravu, ali mislim da je lejla kao i ti itsme zeljela dati neki savjet a ipak na meni je da odlucim.

samo da prijavim da je sinoc moja curka nakon popijenih 150ml bebimila probudila se u 1:24 Smile i opet u 4:45 pa u 6:30 znaci nije do hrane nego do vremena jer to je recimo standardan raspored budenja. moram priznati da sam smetnula s uma da je pun mjesec a kako ona reaguje na sve promjene vremena pretpostavljam da bi joj i ovakva promjena smetala, nemam pojma.
ali rado cu vas izvjestavati Smile

ljubim vas i sretan vam drugi dan proljeca Very Happy
Na vrh Go down
kikiriki

kikiriki

Broj komentara : 85
Mjesto : sarajevo
Registration date : 2008-02-22

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 3:50 pm

Draga Jale, kao prvo, tvoja beba je jos uvijek tako mala da joj ne mozes "nametnuti" neki svoj ili rezim spavanja, hranjenja. Ne kazem da ne trebas poceti sa uvodjenjem nekog reda, i moras joj uvesti red u zivot, bebe vole red, ali nemoj se cuditi sto se jos uvijek budi po noci. Moj stariji sin budio se i sa 2,5 godine i prelazio meni u krevet. To me izludjivalo! Nije bio ni gladan ni zedan, ali nije volio biti sam u svojoj sobi i krevetu! A ja sam tako neispavana isla na posao svako jutro. I ovaj manji, iako mu je 20 mjeseci, ima faze kada spava po cijelu noc, pa se onda nekada budi po "100! puta, pa nekada place, ne znam ni sama sta mu bude, mozda sanja... To bas zna iscrpiti! Ali, bebe brzo rastu i uce. Vidjeces, naucit ce i ona s vremenom da se prilagodi porodicnom bioritmu. zzz
I mozes joj ponuditi kasikicu-dvije prokuhane vode. Pogotovo ako si je pocela dohranjivati. I blagu kamilicu ponekad, kako bi, eventualno, smirila i zgrijala stomak ili regulisala probavu flower
p.s.Mozda grijesim, ali nekako mi zvucis napeto. To se desava kad se nadoveze jedna neispavana noc na drugu. Pokusaj i ti piti kamilicu pred spavanje, mozda ces biti smirenija. Vidjeces, kad se malo opustis i beba ce biti mirnija... uzdravlje
Na vrh Go down
jale

jale

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 8:50 pm

kikiriki, hvala mnogo na savjetu. da, upravu si, napeta sam obicno kad sam kuci, kad je ruzno vrijeme pa ne mogu malo da odmorim setnjom ili kaficom negdje. ali sve to prodje, osim sto imam mali poremecaj u spavanju jer ne mogu leci spavati prije 1 jer jednostavno san nece na oci (sve sam zivo probala od caja do knjige) pa se malo nakupi.
ali se trudim da budem smirena prema bebi.
a ja je ne dohranjujem, ovo je drugi put u ova 4 mjeseca kako sam joj dala bebimil, pa ne bi da joj dajem nikakvu drugu tecnost osim mozda caja od komoraca.
Na vrh Go down
lejla

lejla

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 9:14 pm

itsme - ti svu pamet kupis od danasnje nauke i doktora, ja sam jednog dana odlucila da oni i nisu bas toliko sveznajuci nakon loseg iskustva, procitanih materijala.

Ti nisi jedina informisana zena na ovom svijetu. Ti ako zelis da se 100% oslonis na danasnju medicinu i doktore to naravno i mozes. Ja ipak mislim da ne treba okretati ledja prirodi koja je dio nas i Bog (ako vjerujes u Boga) ju je stvorio radi nas i kao dio nje. Ja samo znam da zivim u vremenu gdje se zene boje poroda, okruzuju nas epidemije alergija, astme, ADHD-a, autizma, raka. a doktori sve zivo znaju, zar ne?

Mene cudi da ti nikad nisi cula da neke zene daju vodu i kamilicu novorodjenim bebama. Ja ne ismijavam tvoje misljenje i tvoje savjete i ocekujem da ti radis isto. To sto ja ne vjerujem doktorima 100% ne znaci da zivim od zraka i have i da sam luda il' da se hranim travom, il' kako ti volis da to predstavis da cu ugroziti svoje dijete ili dijete neke druge zene ako slucajno saslusa moje savjete.

Samo da znas da postoje knjige i istrazivanja i stvarna iskustva koja obradjuju temu prirodnog lijecenje ili bar minimalnog oslanjanja na zapadnu medicinu. Tako da zapadna medicina nije sveznajuca i ne lijeci sve probleme, nit zna uvijek uspostaviti pravilan odnos covjeka sa njegovim zdravstvenim stanjem.
Na vrh Go down
itsme

itsme

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 9:40 pm

E vidis Lejla, ja se u potpunosti slazem s' tobom da u "narodnoj" medicini ima jako puno dobrog. Ja ne potcjenjujem ni tvoju zelju za zdravim i prirodnim zivotom ni narodnu medicinu. Ja bi samo zeljela da ti ponekad das i neki argument kada das savjet. Meni nije dovoljno da mi neko (bilo ko, doktori ili nana) kazu uradi ovo ili ono a da mi ne kazu zbog cega, tj. da mi ne daju dokaz i objasnjenje zasto je taj njihov savjet ispravan.

Kao sto ti kazes da si odlucila da ne vjerujes doktorima zbog loseg iskustva i ja sam odlucila da ne vjerujem previse ni narodnim lijekovima iz isto tako loseg iskustva. Otac mi se godinama lijecio narodnim lijekovima protiv astme i na kraju izgubio bitku. Da li bi mu doktori da ih je slusao i isao cesce pomogli, ne znam. Mozda je na kraju to bila bozija volja. Isto tako znam da mi majku koja je imala mozdani udar nije spasilo nista drugo nego doktori i bolnica. Nego ode ovo OT.

Nego bez veze se raspravljati. Ja ti zelim puno srece u tvojoj zelji da nastavis sa prirodnim altrnativama (nije nikakva provokacija, sasvim sam ozbiljna).

ljubav2
Na vrh Go down
lejla

lejla

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 9:52 pm

Danasnji doktori su fenomenalni u intervenciji ali interni doktori gube osjecaj za tijelo kao posebno i da je svako drugacije.

Zao mi je cuti za tvog oca i za majku. Ja neznam gdje zivis, ali prosli vikend sam gledala neku emisiju o mozgu i mozdanom udaru. Sa odredjenim vjezbama (kao sa djetetom koje tek pocinje da hoda) mozak je sposoban da se prilagodi i sve svoje "naucene" funkcije opet nauci iako ce koristiti druge dijelove mozga. Neznam, bila je interesantna emisija o covjeku ciji je otac dozivio mozdani udar i to jako tezak udar. On je svog oca ucio sve iz pocetka, puzati pa onda hodati, i slicno da ne idem u detalje. Otac mu se vratio na normalno i kad su snimali njegov mozak dio gdje se desio mozdani udar je stvarno bio mrtav a mozak se "presaltao" i naucio da povrati svoje znanje koristeci druge dijelove. Ako te zanima mogu ti pronaci malo vise informacije.
Na vrh Go down
suncica

suncica

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? EmptyFri Mar 21, 2008 10:20 pm

voda se djetetu koje doji ne treba davati jer mu nije potrebna iz razloga što mlijeko sadrži vodu i na taj način beba može da utali žeđ.

međutim, daleko od toga da ne smije, voda se smije davati, samo što neko reče trebalo bi izbjegavati da se ne napuni bebin stomak i da ona ne smanji dojenje.

međutim, moj komentar je bio zasnovan na savjetu iz knjige na koju se ja furam i gdje ne piše da se djetetu normlano po danu daje voda, već je davanje vode u noći jedan od načina da dijete prestane da se budi tražeći mlijeko i sisu kada realno nije gladno. ta preporuka stoji za djecu koja su uduplala svoju rođenu težinu i koja sedmično dobijaju 180-240 gr na težini. smatra se da takva djeca mogu bez problema da prespavaju noć i ako majka želi može pokušati davanjem vode ili malo zašećerene vode kada se dijete probudi u noći i da ga na taj način zavara.

nemojte odmah skakati sada kada kažem malo zašećerene vode, ali to je jedan od načina da dijete prihvati vodu. ne govorimo ovdje o velikim količinama vode i šećera. i preporuka stoji da se proba par dana, ako ne pali, nikom ništa.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Kako uspavljujete vase malene?   Kako uspavljujete vase malene? Empty

Na vrh Go down

Kako uspavljujete vase malene?
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Kako uspavljujete svoju djecu?
» Kako izaci na kraj?
» Uskoro na posao, kako prezivjeti???
» Kako smrsati dok dojim?
» Kako pobijediti strah od poroda