| Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? | |
|
+4jale EU mama suncica imancica 8 posters |
Autor | Poruka |
---|
imancica
Broj komentara : 21 Registration date : 2008-02-21
| Naslov komentara: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Tue Apr 15, 2008 10:32 am | |
| Drage moje, trenutno sam u malom šoku jer sam nakon redovnog ginekološkog pregleda saznala da Papa test i nije tako dobar, te bih trebala uraditi HPV tipizaciju i kolposkopiju. Mene sada interesuje da li se papa test može ponoviti u krtakom roku (7 dana) i gdeje otići da se na jednom mjestu urade svi gore navedeni nalazi. hvala | |
|
| |
suncica
Broj komentara : 150 Age : 49 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-20
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Tue Apr 15, 2008 11:04 pm | |
| nemoj mi zamjeriti ali ja ne znam da li si se ti nedavno porodila ili ne. cula sam da porodilje ne trebaju raditi papa prvih godinu dana jer zna biti neuredan a da je sve u redu. desilo se jednoj mojoj kolegici. inace papatest mozes uraditi u svakoj ginekoloskoj ordinaciji. a sta bjese kolposkopija? uglavnom, mnogi su zadovoljni sa poliklinikom Sanasom pa ti ja predlazem da tamo odes jer sigurno imaju i jedno i drugo. nadam se da ce sve biti ok. | |
|
| |
EU mama
Broj komentara : 29 Registration date : 2008-03-13
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Tue Apr 15, 2008 11:58 pm | |
| Dr Amra u poliklinici Clarus radi kolposkopiju kao dio redovnog ginekološkog pregeleda.Toplo je preporučujem. Sretno | |
|
| |
imancica
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Wed Apr 16, 2008 2:35 pm | |
| @suncica, @EU mama hvala na brzim odgovorima, "davno" (prije 3,5 god.) sam se porodila tako da to nije problem vec sto sam prije 5 dana radila papa test a u njegov rezultat bas i ne mogu da povjerujem (pa bih htjela da provjerim da neko slucajno ne zna kako brzo se moze ponoviti). Sto se tice kolposkopije koliko sam ja shvatila to je pojednostavljeno gin. pregled pri cemu doktor koristi elektronski mikroskop da pregleda tkivo.
A niko ne zna ko radi HPV tipizaciju, jer ne ide mi se na 100 strana da napravim te nalaze ako bas i mogu na jednom mjestu | |
|
| |
jale
Broj komentara : 207 Age : 45 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-20
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Wed Apr 16, 2008 4:47 pm | |
| dr Amra Hadzismajlovic u poliklinici Clarus u ulici Skenderija mislim da radi i to ali evo ti br tel 033 222 123 pa se raspitaj. Ona je moja gin. vec 8 godina i moram ti reci da je odlicna. vodila mi je i trudnocu.
nadam se da ce sve biti ok!
pusa! | |
|
| |
suncica
Broj komentara : 150 Age : 49 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-20
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Sat Apr 19, 2008 10:37 pm | |
| imancica, jesi li uradila testove? imas li neke novosti? | |
|
| |
imancica
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Mon Apr 21, 2008 9:23 am | |
| @ sunicice Hvala na brizi, bila sam kod dr. Divanovica (on je vodio moju trudnocu i poznaje me ) pa mi je preporucio da prvo koristim vaginalete Neo-penotran, a nakon toga da radimo ove nalaze. Na rezultate se izgleda ceka izvjesno vrijeme (ako se nalaz radi u Domu zdravlja kako mi je receno ceka se i 3 mjeseca), tako da ziva ne znam kako cu iscekati te rezultate. By the way receno mi je da pijem caj od hrastove kore (ne znam da li je ko cuo za taj "narodni lijek") pa eto i to prakticiram | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Mon Apr 21, 2008 12:28 pm | |
| te vaginalete sam i ja koristila ali za trihomonas.
nadam se da ce sve biti ok za nalaze... a ja sam se napila raznih cajeva i iskreno, narodni lijekovi pomazu samo kod candide a ove ostale infekcije je potrebno tretirati lijekovima, nazalost... | |
|
| |
kikiriki
Broj komentara : 85 Age : 48 Mjesto : sarajevo Registration date : 2008-02-22
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Mon Apr 21, 2008 3:40 pm | |
| I ja sam koristila neopenotran, ali je i mm morao da koristi istovremeno neke tabletice, ne sjecam se naziva, mislim da treba popiti odjednom 4 komada Uglavnom, oba lijeka se izdaju istovremeno. I ne idu na recept, nego se placaju...Tako, potrebno je da se lijece "oba partnera" istovremeno. | |
|
| |
imancica
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Mon Apr 21, 2008 4:07 pm | |
| Meni Dr. nista nije spominjao za ljecenje supruga, mada ima smisla to što govoris. vidjeti ce mo uskoro sta ce biti dalje | |
|
| |
jale
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Mon Apr 21, 2008 10:55 pm | |
| da, lijecenje je obavezno oba partnera, a tablete se zovu metronidazol i odvratne su ali neophodno je takvo lijecenje. | |
|
| |
Luna Admin
Broj komentara : 156 Age : 38 Mjesto : Sarajevo Registration date : 2008-02-18
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Sun Apr 27, 2008 4:39 am | |
| zgrazavam se! kakav je to doktor!! pa logicno je da ako se ti izljecis, a on ne, prilikom prvog seksualnog odnosa, automatski se opet ti zarazis i eto ga u krug sve.... Promijeni doktora, moj ti je savjet!!!!
a metronidazol je bljak, al sam ga popila, a bogme i on. | |
|
| |
alisa
Broj komentara : 4 Registration date : 2010-01-18
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Mon Jan 18, 2010 6:22 pm | |
| Kad sam već naišla na ovu temu ne mogu da ne prokomentiram. Imam dosta iskustva sa HPV-om, prošla sam puno PAPA, kolposkopija, biopsiju, fulguraciju, konizaciju...nedaj bože nikome! Uglavnom, danas znam više o HPV-u od mnogih doktora ali neću na široko pisati o tome svemu. Za to ću stavit koji link. Htjela bih reći da što se tiče liječenja partnera nije baš točno. Ustvari, HPV se danas još uvijek ne može liječiti-nema lijeka. Liječe se promjene koje on izaziva. Nikakvi antibiotici tu ne pomažu jer je to virus a ne bakterija. Jedina dobra vijest je da kod većine žena ne izaziva nikakve promjene i da jačanjem imuniteta se spriječava njegovo aktiviranje. Za muškarce još uvijek nema priznatog testa za HPV ali kao i kod žena - prisutnost HPV-a ništa ne predstavlja dok god ne počne stvarati probleme a oni se otkrivaju redovitim PAPA testovima i HPV tipizacijom. Toliko od mene za sada a ako nekoga nešto zanima slobodno nek pita, ako znam odgovorit ću! A evo i jedan koristan link: http://www.anilas.net | |
|
| |
amila
Broj komentara : 3 Registration date : 2010-03-31
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Wed Mar 31, 2010 12:53 am | |
| molim vas pomagajte kako znate danas sam dobila rezultate papa testa i kao i prethodni (radjen prije 6 mjeseci) pokazuje prisustvo bakterije vagin. flore i ovaj put mijesanu floru (gonek. kaze da se upala pogorsala) i jako sam ljuta jer ne znam kako, da li terapija nije bila dobra ili sta..? dijagnoza je bila culpitis i osim vaginaleta nisam nista koristila...polygynax i macmiror...sada papa pokazuje abnormalne skvamozne stanice ali nista nije precizirano navodno jos ne znaju sta i kako...ponovo je dijagnoza culpitis...?! uz preporuku da se radi kolposkopija...eh sada zabrinuta sam iz vise razloga ..prvi je zbog hpv-a (iako na papa testu nije nista signalizirano da bi s tim hpv virosom moglo imati) ni cin ni nista...da li je neko imao slicna iskustva? moze li mi neko preporuciti dobrog ginekologa i citologa za to..jer imam malo nepovjerenje prema sadasnjoj doktorici..eto pitam se majku mu zasto se bakterija nije povukla u ovih 6 mjeseci nego je sada jos veca upala..?! imam osjecaj da mi je to sve zbog neprecizne dijagnoze...zasto mi nije utvrdila vrstu bakterije i shodno tome propisala lijek .. onako laicki razmisljam bakterija je vrlo skirok pojam zar ne..? pa ne moze se svaka lijeciti istom vaginaletom i na koju foru one propisu nekome za isti citoloski nalaz jedne vaginalete a drugima druge?!!! Cula sam za dr. Hasanagic (zavod za materinstvo - Skarliceva) ako ima neko bolji veoma sam vam zahvalna...e i da jos ovo da li ce raditi biopsija jer to nije navedeno a i ona mi je rekla da ce samo tim mikroskopom pogledati..ne traje duze od 4 min...imam li cure realnih razloga za brigu ili je i ta kolposkopija rutina kao pap test..cak sam negdje cula sa vecina nasih doktora cim neke upale i sl. se jave odmah salju na tu kolposkopiju...da ne mora odmah znaciti da je u pitanju hpv ili ne daj Boze sta gore....?! | |
|
| |
alisa
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Wed Mar 31, 2010 10:33 am | |
| Mislim da si trebala ranije imati tu kontrolu i da ti je onda trebalo propisati drugu terapiju kad bi se vidlo da ova nije pomogla. Što se tiće skvamoznih stanica i HPV-a....Papa test je samo test probira, ne daje točnu dijagnozu nego izdvaja "sumnjive" a ni u tome je pouzdan 60-80% što ovisi o puno faktora; pravilno uzimanje uzorka, sa pravog mjesta, transport uzorka do laboratorija, stručnost i iskustvo citologa...Kako bi bila sigurna po pitanju HPV-a napravi kolposkopiju ( imaš više o kolposkopiji ovdje), ako bi se pokazala sumnjiva mjesta, treba uzeti biopsiju sa njih i onda ćeš dobiti točnu dijagnozu. Također ako je kolposkopija pokaže neke promjene na cerviksu, možeš napraviti HPV test (radi se iz brisa kao i papa) kako bi znala dali imaš visoko-rizični tip HPV-a jer ako imaš onda moraš češće na kontrole a ako nemaš možeš mirno spavati što se toga tiče. Sa HPV-om imam iskustva pa o tome mogu pričati ali ako su u pitanju neke bakterije....definitivno treba ustanoviti koje su i prema tome odrediti terapiju! Sretno! | |
|
| |
amila
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Wed Mar 31, 2010 1:46 pm | |
| jaooo hvala ti punooooo jutros sam se naucila u zavodu za materinstvo kod te doktorice Hasanagic..ali cu tek krajem mjeseca doci na red..a to mi je ipak dugo vremena...imam osjecaj da cu osijediti do tada..rodica mi je preporucila Begovica jer bih zaista da odem nekome ko je u prvom redu citolog pa onda ginekolog..razmisljala sam i o Spahovicu ali eto cula sma da je covjek u godinama i da nije kao precizan kao prije..? sutra sam narucena kod tog Begovica pa cu vidjeti...i ja se slazem da mi je "dijagnoza i terapija" malo pogresna..mozda ne u tolikoj mjeri ali nevjerovano je da se upala toliko prosirila..mislim valjda je ako nista trebala da stagnira..pa ipak sam koristila lijekove?! Ali dobro...nadam se da nece biti nista prestrasno..brine me sve to..i hpv i cinovi...ooooo Boze... btw. uzasni sam panicar po tom pitanju... hvala jos jednom a znam za ovu stranicu, caprkala sam po tome jako dugo... | |
|
| |
alisa
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Wed Mar 31, 2010 2:58 pm | |
| Nema na čemu! Znam kako ti je! Moje muke po HPV-u su počele prije 3 godine. Isto sam sve živo i neživo pretražila kako bi nešto shvatila o tome a nigdje ništa detaljno napisano nije bilo. Onda još nije bilo ove stranice, nažalost! Ovu stranicu su radile cure koje su prošle te probleme i zaista su se potrudile. Vjerujem da će mnogima koristiti i potpuno podržavam njihov trud. | |
|
| |
amila
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Fri Apr 02, 2010 3:05 pm | |
| Najvjerovatnije cu tu kolposkopiju uraditi oko 20 tog ovog mjeseca, u zavodu za zastitu zena i materinstva jer sam trenutno u nekoj finansijskoj krizi, sem toga svakako mi ne gine placanje tipizacije HPV ako bude trebalo...250 km ako se ne varam? osim toga imat cu cikulus ovo dan dva tako da i za ne dao Bog oko tog 20 tog bi se i papa mogao ponoviti..ovako mi je receno da ne moze..odnosno da nece biti pouzdan..eh sada interesuje me da li se kod nas moze uraditi (i gdje) test tj. bris vrata maternice na utvrdjivanje vrste bakterije dakle aerobne i anaerobne bakterije, genitalne mikoplazme i klamidiju, drugim rijecima kompletnu mikrobiolosku obradu i koliko to kosta kod privatnika, te da li se placa u drzavnom zavodu?Jasno mi je da terapija nije bila adekvatna (ocito, jer nije utvrdjena tipizacija bakterije..to mi rekose neki doktori na ovim forumima, rubrikama "pitajte..bla bla"...da neadekvatna terapija na jasno preciziranu vrstu bakterije moze opasno pogorsati stvari i izazvati te abnormalne stanice, jer papa test ne moze jasno precizirati bakteriju...) Jos jedno pitanje da li je bris na HPV isto sto i HPV tipizacija? jos uvijek sam po tom pitanju Negdje sam i procitala da se biopsija radi tek nakon sto to pokaze kolposkopija, papa test ukaze na CIN i HPV visokog rizika..je li ovo fakat tacno?! Sada sam se bacila na jacanje imuniteta (uradila sam kompletnu krvnu sliku, urin i pokazali su izvanredne rezultate osim malo bakterije u urinu ali kazu nista sto se ne rjesava brusnicom .. mah ne vjerujem im vise) pijem pilule, immunal kapi, prestala pusiti, lactogyn, izbacila crveno meso...ima li jos ko kakav savjet glede te prehrane..? Uglavnom nadam se da se situacija nece znatnije pogorsati u ovih 20 tak dana.. javim se sa rezultatima naravno...Alisa jos jednom ti hvala na svemu! | |
|
| |
alisa
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? Fri Apr 02, 2010 4:58 pm | |
| Bris na HPV, tipizacija, hpv test, genotipizacija...Koriste se razni izrazi i nazivi! Bris na HPV je uzimanje uzorka! Kao i za klamidiju, papa test itd. Taj uzorak se šalje na testiranje odnosno na genotipizaciju. Posebno se radi za visoko-rizične tipove HPV-a a posebno za visoko-rizične. Na našim prostorima se uglavnom radi samo za VR. Znači ako se radi samo jedan...i on se pokaže pozitivan...to znači da imaš VR HPV. Ako je negativan znači da nemaš VR-HPV. Za to se koriste različite metode i neke su više a neke manje pouzdane pa je preporučljivo ako već sama moraš plačati...da to napraviš negdje gdje su dobro opremljeni laboratoriji. Mislim da je Moderna Dijagnostika u Zg najjača po tom pitanju. Ali moraš znati jednu stvar; Imala ili ne HPV to saznanje ti ništa neće izravno koristiti za samo liječenje. HPV se ne može liječiti nego se liječe promjene koje on uzrokuje. Tako da ako ti kolposkopija ništa ne pokaže nemaš potrebe za time. Biopsija se radi, kao što ti piše na onoj stranici, sa sumnjivih mjesta koja se vide (ako ih ima) pod kolposkopom. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? | |
| |
|
| |
| Gdje u Sarajevu na jednom mjestu uraditi kolposkopiju, HPV tipizaciju? | |
|